top of page

Voor wie is yin yoga geschikt?

Bijgewerkt op: 28 okt 2020

Misschien ben je helemaal niet lenig en denk je dat yoga daarom niks voor je is. Of ben je totaal niet sportief, heb je een blessure of een andere reden waarom je denkt dat je geen yoga kunt doen. Mijn ervaring is dat yin yoga voor vrijwel iedereen geschikt is. Ik heb in mijn lessen veel mensen met fysieke klachten, zoals stijfheid, pijnklachten in schouders/rug/heupen/knieën/etc., artrose/slijtage, hypermobiliteit, etc. Vaak zorgt het (regelmatig) beoefenen van yin yoga voor een verbetering van de klachten.


In deze blog wil ik je daarom graag wat meer uitleggen over yin yoga, de verschillen met andere yogastijlen en hoe je om kunt gaan met blessures of fysieke beperkingen.


Er zijn veel verschillende vormen van yoga. Je hebt aan de ene kant hele actieve (en best pittige) vormen van yoga zoals power, vinyasa of ashtanga yoga. Hatha yoga is vaak een stuk rustiger, maar wel dynamisch. Dit zijn allemaal 'yang' yoga stijlen. Aan de andere kant van het spectrum heb je yin yoga.


Yin yoga is heel rustig, je komt langzaam in en uit de houding en je blijft ook langer in de houding dan bij yang yoga. Verder zijn de houdingen voornamelijk zittend of liggend. Er is alle tijd om in en en uit de houding te komen en om aanpassingen te doen (of soms zelfs een hele andere houding aan te nemen). Dit maakt dat yin yoga vaak wel lukt, ook wanneer je fysieke klachten hebt. Je zorgt simpelweg zelf (en ik help je daarbij) voor een houding die wél lukt. 


Yin yoga richt zich - naast het ontspannende aspect - vooral op het gezonder maken van het bindweefsel. Je probeert je spieren zoveel mogelijk te ontspannen. Andere (yang) vormen van yoga zijn vaak gericht op balans, spierkracht en lenigheid. Door yin yoga te beoefenen zal je uiteindelijk wel leniger worden, maar dat is niet het doel an sich. Je hoeft absoluut niet lenig te zijn om mee te kunnen doen en het is ook niet nodig om een goede conditie te hebben. 


Verder wordt er bij yin yoga heel veel rekening gehouden met het feit dat ieder lichaam anders is. Tijdens de les doe ik zelf de houdingen voor en vertel daarbij welke opties er zijn. Omdat ieder lichaam anders is, kan de houding er bij iedereen anders uit zien. Het gaat er dus niet om hoe het er uit ziet, maar om hoe het voor jou voelt. Kom je er niet uit, dan help ik je met tips om de houding aan te passen of geef ik je een alternatief.


Als je mee doet met een les is wel belangrijk om mij voorafgaand aan de les op de hoogte te brengen van eventuele blessures (of van zwangerschap). Wil je dit liever niet in de groep doen, dan mag je mij altijd een mailtje of appje sturen. Ook als je andere vragen hebt, neem gerust contact met me op!  

Comments


bottom of page